Komplett opptak fra siste forestilling på Evju bygdetun mai 2014. (Videoopptak. Kenneth Westgaard. Redigering og lydmix: Roar Bøye)
HULDRESØLVET - ideen bak
Idéen om musikkspelet/utendørsmusikalen Huldresølvet hadde flere gode formål:
GRUNNLOVEN: Det ble skrevet og produsert for å markere Grunnlovsjubileet i 2014. Spelets rammefortelling har grunnlovstematikk.
LOKALHISTORIE: Siden Evju bygdetun står som spelarena, var det viktig å skape levende lokalhistorie. Huldresølvet er basert på et lokalt sagn.
TALENTUTVIKLING: I samarbeid med både Telemark kulturnettverk, Seljord folkehøgskule og ikke minst økonomisk støtte fra fylkeskommunen, hadde spelet også en viktig pedagogisk side. Omkring 120 mennesker deltok i spelet i 2014 fordelt på solister, "hulderensemble" fra Musikal Broadway linja i Seljord, unge solister fra Telemark (TMT), orkester, folkekor, lokale aktører og dansere og produksjonsstab.
FORBANNELSEN
De fleste i Sauherad har hørt om den fryktelige forbannelsen som hviler over garden Klevar og klevarsølvet. Den dag i dag er det få som våger å ta i søljene. Kvinner har blitt alvorlig syke og noen barnløse etter å ha båret dem. Overtrua lever derfor i beste velgående i 2014. Garden Klevar ble dømt til å svinne som storgard. Ingen ved navnet Halvor skulle få vokse opp. (Dette skal ha stemt. Ingen med dette navnet skal ha levd lenger enn til tenårene.) Klevarslekta skulle forsvinne fra garden. Nåværende eier er av annen slekt. Klevarslekta skulle mangle enten rikdom eller visdom.
SYNOPSIS
Spelets handling er basert på sagnet. For å skape en god musikkdramatisk form er mye likevel fri diktning.
To brødre, Halvor og Kittil, er forelska i samme seterjenta, Kari. Hun klarer ikke å velge mellom de to og søker råd hos forkledde huldre. Disse er ute etter å fange Kari som huldrebrud. Hun lokkes med sølv, hvis hun bare velger "den første som frir". Underforstått: Huldrekongen. I god tro går hun med på dette. På buferdsdagen kommer Halvor og Kittil til setra. Som en strek i regninga både for Halvor og Huldrene, er det Kittil som frir. Kari holder løftet og takker ja. I sjalusi inngår Halvor en avtale med Huldrene om å bergta Kittil. Dette skjer. I siste liten berger han Kari fra å bli hulderbrud. De stjeler huldresølvet og kommer seg til garden. Halvor frir og får sitt ja. I påvente av bryllup på Klevar, gir Huldrekongen Kittil mulighet til å slippe fri fra trolldommen mot å hente Huldresølvet tilbake til huldrene. Tre torsdager tar Kittil turen til Klevar og ber sin bror levere sølvet. Tre ganger får han nei, og huldrenes forbannelse over Klevar og sølvet er et faktum.
MUSIKKEN
Det ble skrevet hele 54 musikknummer til spelet. 35 nummer ble skrevet og orkestrert av undertegnede. Resten ble skrevet av Oddbjørn Aase, som laget noen perler av spelmusikk. Ut over hovedsolister, ensemble og kor ble musikken skrevet for et orkester på 21 mann, inklusive strykere, messingblås, treblås. og komp. Partituret teller 206 sider. Orkesteret ble ledet av Oddbjørn Aase. Mye av musikken har en folkemusikalsk farge. Likevel er det meste skrevet i en moderne musikalstil. Spelet inneholder også dansescener for huldrene og for TMT-ensemblet. Lene Wadseth stod for koreografien.
Last ned vokalpartituret som PDF
MUSIKAL BROADWAY-LINJA
Musikal Broadway er mitt hjertebarn fra Seljord folkehøgskule. 13-14-gjengen var sjette årgang. Jobber sammen med korograf og danselærer Lene Wadseth. Huldresølv-solistene fra Bårdarakademiet: Anna-Lisa Kumordzie, Vilde Ratvik og Bjørn Tore Grøntvedt har alle vært tidligere elever på linja. Huldresølvet fulgte denne flotte gjengen gjennom hele året. I en klasse med en gutt og resten jenter var de nødt til å castes som huldre. I november viste vi den første huldrescenen i høstshowet. Kort tid etter fikk vi anledning til å vise 13 minutters utdrag på Broadway. Med Wicked-pianist/dirigent Ben Cohn ved tangentene fremførte klassen Huldresølv-utdraget på Wicked scenen Gerschwin med stor suksess. Omtale i avisen. Våren 2014 innstuderte de resten av huldrescenene og utgjorde et utsøkt Hulderensemble under forestillingene. Les mer om Musikal Broadway her.
TMT-ENSEMBLET
Telemark musikkteater (TMT) ble initiert i 2007 som et talentutviklingsprosjekt for unge talenter innen sang, dans, teater og musikk i Telemark. Med fylkeskommunal støtte var formålet å skape musikkteaterprosjekter der unge mennesker kunne utvikle sine ferdigheter i møte med dyktige instruktører. Bak prosjektet har Telemark kulturnettverk, Seljord folkehøgskule og Kulturhjelpen vært drivkrefter. I 2008 ble en fullproduksjon av Hair satt opp, og 2009 ble en fullversjon av West side story produsert. I 2013-2014 var 6 unge sang/dansetalenter med på Huldresølvet. I tillegg 3 unge musikere i orkesteret. Ensemblet hadde en kommenterende (gresk kor) funskjon i spelet.
PRODUKSJON
ADMINISTRASJON OG LEDELSE: Komiteen bak det hele har vært Jorid Vale for Evju bygdetun, Kjell Stundal for Telemark kulturnettverk og undertegnede for Kulturhjelpen og Seljord folkehøgskule. Heidi Vege har vært sekretær.
INSTRUKSJON: TMT-ensemblet: Vokalinstruksjon ved Grete Sele og Rolf Axelsen Lie. Dans ved Lene Wadseth
Orkester: Oddbjørn Aase
Musikal Broadway: Dans ved Lene Wadseth. Vokalinstruksjon ved Roar A. Bøye
Hovedsolistene: Roar A. Bøye
Koreografi: Lene Wadseth
Regi: Roar A. Bøye. Assistenter: Lene Wadseth og Karen Kjeøen
KREATIV RAMME: Originale kostymer: Tone Carlsen
Autentiske folkedrakter og rekvisitter: Jorid Vale med støttespillere
Huldrekostymer: Musikal Broadway, Seljord
Handyman: Svein Torseth med støttespillere
EVJU BYGDETUN
....er et bygdemuseum på Gvarv i Telemark under energisk ledelse av museumsbestyrer Jorid Vale. Stedets hovedfilosofi er å være et levende museum. Dette praktiseres gjennom aktiviteter der fortid, historie, tradisjoner og nåtid møtes. Et stort spekter aktiviteter finner sted her årlig. De siste 15 årene har Evju Bygdetun også vært arena for Evjuspelet. Innrammet av flotte gamle bygninger er stedet en perfekt ramme for spel. 7 musikkspel har vært satt opp siden 2001 og undertegnede har hatt gleden av å lede alle sammen. Også i spelsammenheng ligger "levende museum"-filosofien i bunn. Publikum får møte sagn, lokalhistorie eller historiske skikkelser i et "autentisk" miljø. Museet er ikke fremmed for å bruke museumsgjenstander, drakter og redskaper i spelet. I Huldresølvet var det et mål i seg selv å skape et levende tidsbilde av Telemark anno 1814, samt 100 år tidligere. Som integrert del av handlingen var publikum vitne til både bondebegravelse, likdans, bryllupsforberedelser samt stort bondebryllup "etter boka". Aktører ble kledd og utstyrt etter tradisjon.
EVJUSPELET
Siden 2001 har flere hundre mennesker vært involvert i spelet i Evju bygdetun på Gvarv i Telemark. Jeg har hatt gleden og æren av å lede samtlige forestillinger. Med rammene av et levende museum har også spelmiljøet vær veldig levende. Med en ramme av gårdstun, levende dyr, tradisjoner, mat laget fre bunnen av og med alltid sprudlende museumsbestyrer Jorid Vale, er spelet noe helt spesielt. I 2001 ble 200 års jubileet for Myllarguten markert. Senere har fokuset vært på kunstnermiljøet på Gvarv og Midt-Telemark med sentrale navn som Erik Werenskiold, Theodor Kittelsn, Halvdan Egedius og Torleiv Stadskleiv. Flere varianter ev Eventyrtegnerne har blitt vist. I 2001 markerte vi 100 års jubileet for kvinners stemmerett med forestillingen 100 kvinnestemmer. I 2014 var fokuset på grunnlovsjubileet med Huldresølvet.
Foto: Marie Klever Bøye
LYDKLIPP FRA FORESTILLINGEN
ANMELDELSER
De fleste Telemarksavisene dekte forestillingen med anmeldelser og forhåndsomtaler. Her er noen av kritikkene.
HULDRESØLVET
FORBANNELSEN
SYNOPSIS
MUSIKKEN
MUSIKAL SELJORD
TMT
PRODUKSJON
EVJU BYGDETUN
EVJUSPELET
BILDER
LYDEKSEMPLER
ANMELDELSER
kulturhjelpen.no - Roar A. Klever Bøye
roar.boye@seljord.fhs.noroar.boye@seljord.fhs.no
Tlf: 47388884